Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Η δύναμη του απομονωμένου δ-πιόνιου

του Κ.Σκαπέρδα

Ένα από τα πιό παρεξηγημένα στρατηγικά θέματα στο μέσον(το οποίο καλύπτουμε ακροθιγώς σήμερα) είναι οι τυπικές θέσεις που προκύπτουν με απομονωμένο δ-πιόνι. (Η συντομογραφία στην αγγλική βιβλιογραφία είναι IQP- Isolated Queen's Pawn)

Είναι παρατηρημένο ότι οι περισσότεροι σκακιστές μέσης δυναμικότητας φοβούνται να παίξουν θέσεις όπου έχουν το απομονωμένο πιόνι. Και μόνο η σκέψη της στατικής αδυναμίας και το ενδεχόμενο ενός κακού φινάλε τους κάνει να απορρίπτουν πολλές τέτοιες θέσεις , μερικές από τις οποίες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ ευνοϊκές για τους ίδιους. Πολλοί μάλιστα προσαρμόζουν όλο το ρεπετόριό τους στα ανοίγματα για να αποφύγουν τέτοιες θέσεις! (Το γνωρίζω αυτό το συναίσθημα καθώς το έχω βιώσει στο παρελθόν!)

Από την άλλη ,διαδεδομένη είναι η αντίληψη στον αντίπαλο του απομονωμένου ότι με το να καταλάβουν το τετράγωνο μπροστά από το IQP είναι η αλάνθαστη στρατηγική που εξασφαλίζει την επιτυχία. Σε αυτό το φαινόμενο ευθύνη έχουν οι προπονητές αλλά και η βιβλιογραφία, ακόμα και η σύγχρονη Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι η μόνη συμβουλή ενός σύγχρονου βιβλίου ανοιγμάτων σε αυτό το επίπεδο για μία θέση με IQP ήταν "you can't go wrong by controlling the square in front of the pawn" , όπως θα δούμε τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...


Στις παρτίδες που ακολουθουν (η πρώτη είχε δημοσιευτεί παλιότερα στο site Ανοιξης-Δία ,η δεύτερη παίχτηκε πριν λίγες μέρες) θα δούμε πόσο ισχυρό όπλο μπορεί να είναι το απομονωμένο πιόνι στα χέρια ενός επιθετικού παίκτη και πόσο εύκολο είναι για το μαύρο να έρθει σε πολύ δύσκολη θέση χωρίς να κάνει εμφανή λάθη.




Play chess online!





Play chess online!

Δεν υπάρχουν σχόλια: